Antrekksregler

LIVKJOLE 
Livkjole eller kjole og hvitt er mannens galla-antrekk og formelt er dette det fineste antrekket han kan ha. Militær gallauniform og herrebunad er også galla-antrekk. Antrekket består av sort pingvinjakke, sorte benklær med blanke silkebånd langs yttersømmen på buksebenet, vest og sløyfe. Jakken (livkjolen) er kort foran og skal bare så vidt nå under bukselinningen. Bak har den to lange snipper (derfor også kalt snippkjole) som skal nå ned til knehasene. Til dette antrekket bruker man en hvit livkjoleskjorte med stivet brystparti, stiv og knekket snipp og mansjetter i piké samt hvit vest, som ofte er en «jukse-vest» uten rygg og hvit sløyfe. Etter kl 18 skal man bruke sorte lakksko med snøring. 
I logesammenheng (Frimurerlogen, Odd Fellow o.l) skal det alltid benyttes sort vest (kjole og sort) og hvit sløyfe.

Godt å vite:

  • hvite bukseseler, aldri belte
  • lommeur, aldri armbåndsur
  • hvite hansker til dans innendørs
  • alle knapper i vesten skal være kneppet, alltid
  • buksene har aldri oppbrett


Står det «antrekk galla» på invitasjonen forventes det at mannen bærer livkjole. Kvinnen skal da gå i fotsid kjole f.eks ballkjole.

SMOKING 
Smoking (black tie eller tuxedo) er et festplagg som rent formelt rangeres under kjole og hvitt, men er et langt mer korrekt antrekk til større festligheter enn mørk dress. En smokingjakke er som oftest sort, men også midnattblå er korrekt. Hvit jakke forekommer av og til på sommerstid eller i sydligere strøk. Jakken kan være både enkelt- og dobbeltspent, og har enten spisse slag eller sjalskrage. Jakkeslaget er trukket med blank silke. Enkeltspent jakke med sjalskrage er formelt sett mest korrekt og også det mest tidløse. Smokingbuksen er alltid sort og har blanke silkebånd langs yttersiden på buksebenet. Buksene har ikke oppbrett og det skal ikke benyttes belte. Smokingskjorten er hvit med plissèrt frontstykke, doble mansjetter og kan ha både liggende eller knekket snipp. Til smoking bruker man magebelte (cumberbund) og sort sløyfe – helst selvknyttet. Etter kl. 18 benyttes sorte lakksko. Ved anledninger hvor menn bruker smoking, skal kvinner på tilsvarende måte bruke selskapskjole, men ikke bunad som i Norge er klassifisert som galla-antrekk.

hovedkilde: Wikipedia